Carti Reviste
    Cautare avansata ABONARE NEWSLETTER
Aboneaza-te la newsletter
Aboneaza-te si vei afla ultimele noutati din domeniu.

Eugenie si modernizare in Romania interbelica

de Maria Bucur, traducerea Raluca Popa
De la afirmarea sa ca disciplina stiintifica la sfirsitul secolului al XIX-lea, eugenia a fascinat si oripilat totodata generatii de biologi, medici, politicieni si istorici. S-a scris si dezbatut mult despre acest subiect controversat, totusi studiile au ignorat, in general, atitudinea in Europa de Est privind problema eugeniei.

Pretul nostru: 19,80 RON   
    
Detalii
Editura: Polirom
Colectia: Studii de gen
Anul aparitiei: 2005
ISBN: 973-681-806-3
Numar de pagini: 376
Limba: Romana
Alte carti din colectia Studii de gen
De la editor
Traducere de Raluca Popa.
Prefata de Mihaela Miroiu.

De la afirmarea sa ca disciplina stiintifica la sfirsitul secolului al XIX-lea, eugenia a fascinat si oripilat totodata generatii de biologi, medici, politicieni si istorici. S-a scris si dezbatut mult despre acest subiect controversat, totusi studiile au ignorat, in general, atitudinea in Europa de Est privind problema eugeniei. In aceasta lucrare despre miscarea eugenista din Romania in perioada interbelica, Maria Bucur scrie despre contributia eugenistilor romani la reforma sistemului de sanatate romanesc si a educatiei, a rolului femeilor in societate si a responsabilitatii statului pentru bunastarea sociala, ca si despre rolul teoriilor eugenice in crearea unei noi legislatii a sanatatii publice, de la legalizarea avortului pe criterii eugenice pina la masurile restrictive si presiunile impotriva militarilor si oficialilor guvernamentali pentru a nu face casatorii interetnice. Oamenii de stiinta si guvernantii care elaboreaza politici continua sa puna intrebari similare celor de acum o jumatate de secol ale eugenistilor romani: Statul modern al bunastarii trebuie sa reglementeze vietile si drepturile privind reproducerea ale cetatenilor sai? Faciliteaza eugenia in vreun fel modernizarea, organizarea sociala si progresul? Cu aceasta carte, Maria Bucur stabileste cadrul pentru un dialog cultural cu alti istorici, oameni de stiinta si politicieni.

Cuprins: De la disperare culturala la renastere nationala Solutia eugenica Ierarhii naturale si valori nationale Educatia si caracteristicile innascute Pentru sanatatea natiunii
Ce spun cititorii
Ti-a placut cartea? Sau nu? Spune-ne parerea ta!

       

Termeni si conditii | Contact

© 2005 Metropolis Itrade. Conceput si realizat de matrix<works/>
CUI: 24089618, J40/10984/23.06.2008
Telefon +40 734 181 455