Carti Reviste
    Cautare avansata ABONARE NEWSLETTER

China clasica

de Ivan P. Kamenarovic, traducerea Ruxandra Visan
Vezi coperta spate  China clasica propune o maniera eficace de abordare a civilizatiei, culturii si mentalitatii chineze, chiar radicalizata in planul abandonarii propriilor criterii culturale originare, al schematismului in gandire si, mai cu seama, al cliseelor care ne greveaza viziunile despre acest taram indepartat.

Pretul nostru: 14,90 RON   
    
Detalii
Editura: All
Colectia: Mari civilizatii
Anul aparitiei: 2002
ISBN: 973-571-395-0
Numar de pagini: 285
Limba: Romana
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Cine a cumparat aceasta carte a mai cumparat si
Alte carti din colectia Mari civilizatii
De la editor

Parand izolata intre largurile marilor, munti semeti si pustiuri intinse, care, in parte, ar oferi o justificare numelui oficial purtat in zilele noastre, Tara de Mijloc, China milenara a stiut sa transforme aceste bariere naturale in cai de comunicare, navigandu-le sau strabatandu-le in caravane si expeditii comerciale, armate, diplomatice sau de pelerinaj. Cat despre cresterea si dezvoltarea lumii chineze de astazi, ne vine sa credem sau nu, acestea au avut loc intr-un teritoriu de-a dreptul ridicol din punct de vedere geografic, prin invazii, schimburi si transformari civilizatia si mentalitatea chineza confruntandu-se si cizelandu-se permanent la contactul cu valorile tibetane, mongole, manciuriene, ale buddhismului si chiar ale lumii arabe.

Carte a unui reputat sinolog, Ivan P. Kamenarovic (Arts et Lettres dans la tradition chinoise; Le Xun Zi - traducere, introducere si note; Wang Fu. Propos d'un ermite - traducere, introducere si note; Printemps et automnes de Lu Buwei - traducere, introducere si note), China clasica propune o maniera eficace de abordare a civilizatiei, culturii si mentalitatii chineze, chiar radicalizata in planul abandonarii propriilor criterii culturale originare, al schematismului in gandire si, mai cu seama, al cliseelor care ne greveaza viziunile despre acest taram indepartat.

Prestigioase texte vechi se lasa astfel descoperite, arta dramatica traditionala ne deschide portile legendei si ale istoriei, dar, pentru a avansa pe aceste cai ale cunoasterii lumii chineze, pentru a aborda nenumarate alte directii culturale si de civilizatie trebuie sa invatam lectia chineza a justificarii gandirii si actiunii acestui popor, observarea lumii inconjuratoare si perceptia lucrurilor prin reverberatiile acestora in circumstante diverse ale vietii.

Manualul pe care il propune in acest sens Ivan P. Kamenarovic este ideal pentru a patrunde functionarea spiritualitatii chineze, a mecanismelor admise in cadrul ei si a aplicarii acestora in istorie, geografie, administratia statala, in familie, in natura, in arta sau in morala: absenta unei cezuri intre spirit si materie, continuitatea dintre viata fizica si cea mentala, intelectuala, spirituala.

Analizele din cuprinsul ghidului se concentreaza asupra a doua dintre perioadele marcante din istoria Chinei - dinastia Han (206 i.Hr.-220 d.Hr.) si respectiv dinastia Tang (618-907) -, pe de o parte valorificand mostenirea perioadelor precedente, iar pe de alta parte cu amprente adanci, vizibile chiar si in zilele noastre. Sunt epoci care au conferit stralucire si consistenta civilizatiei chineze, in care s-au remarcat personalitati de exemplara complexitate ale culturii si ale mentalitatii - filosofi, politicieni si artisti -, in cele mai dese cazuri (un specific chinezesc) acestea avand evolutii semnificative in fiecare dintre cele trei directii.

Ce spun cititorii
Ti-a placut cartea? Sau nu? Spune-ne parerea ta!

       

Termeni si conditii | Contact

© 2005 Metropolis Itrade. Conceput si realizat de matrix<works/>
CUI: 24089618, J40/10984/23.06.2008
Telefon +40 734 181 455