Carti Reviste
    Cautare avansata ABONARE NEWSLETTER

   

Imparatul mustelor

de William Golding, traducerea Constantin Popescu
Vezi coperta spate  Un grup de copii scapa cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsonada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola....

Pretul nostru: 27,00 RON 24,30 RON   
    
Detalii
Editura: Humanitas
Colectia: Raftul Denisei
ISBN: 978-973-50-1619-7
Numar de pagini: 229
Limba: Romana
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Cine a cumparat aceasta carte a mai cumparat si
Alte carti din colectia Raftul Denisei
Premii
William Golding a primit Premiul Nobel pentru literatura in 1983.
De la editor

Naufragiati pe o insula pustie din Pacific in timpul unui razboi nuclear, un grup de copii invata sa supravietuiasca fara sprijinul sau ocrotirea unui adult.
Impreuna ar putea crea o lume noua, mai pura, o lume dinaintea “pacatului originar”.

Dar curand germenii unor patimi adanc sadite in fiinta umana incoltesc si iau in stapanire micul univers infantil, tulburandu-i armonia si pervertindu-i inocenta: o parte dintre copiii mai mari devin vanatori si, sub pretextul procurarii hranei pentru intregul grup, exalta cruzimea si sangele victimelor.

Treptat, violenta se exacerbeaza si isi alege alta tinta: cei care refuza sa li se alature.

Vanatoarea ameninta sa devina omor ritual, reluand ciclul fara sfarsit al crimelor de care este plina istoria umanitatii.
Protagonistii nu se mai joaca de-a razboiul, ci declanseaza un razboi in toata puterea cuvantului, la sfarsitul caruia isi pierd copilaria si se pomenesc aruncati cu brutalitate in valtoarea deziluziilor vietii adulte.

Forta parabolei lui Golding rezida in crudul realism al scrisului sau, si nu e de mirare ca romanul a fost refuzat la inceput de nu mai putin de douazeci si una de edituri engleze si americane: prea deranja viziunea complezenta a unei umanitati abia iesite dintr-un pustiitor razboi.

Romanul  Imparatul mustelor, devenit un clasic al secolului XX, continua sa aiba un ecou rareori intalnit in istoria literaturii. 
Transpunerea cinematografica a romanului, din 1963, apartine regizorului Peter Brook.

WILLIAM GOLDING:
S-a nascut la 19 septembrie 1911 in St. Minor, Cornwall, Anglia. Frecventeaza cursurile Grammar School din Marlborough, iar in 1930 se inscrie la Oxford University (Brasenose College), unde studiaza stiintele naturii si limba engleza.
Debuteaza in 1934 cu un volum de poezii. Dupa ce a fost pe rand actor, marinar, muzician, devine profesor la Bishop Wordsworth's School din Salisbury.
Experienta razboiului - ia parte in marina britanica la scufundarea navei germane Bismarck si la debarcarea din Normandia - il marcheaza profund si-l impiedica sa mai vada in om o fiinta inocenta: pentru el, pana si copiii poarta in suflet germenele raului. Aceasta este tema primului sau roman, Lord of the Flies ( Imparatul mustelor, 1954 ), care cunoaste un succes rasunator inca de la aparitie.
Ii urmeaza alte unsprezece romane, printre care The Scorpion God in 1971 ( Zeul scorpion - 2004), trilogia To the End of the Earth care cuprinde romanele Rites of Passage din 1980 ( Initierea - 2003), distins cu Booker Prize, Close Quarters din 1987 ( Infruntarea - 2004) si Fire Down Below din 1989.

In 1983, in discursul de receptie a Premiului Nobel, Golding se arata uimit de obstinatia cu care se cauta semnele deznadejdii, pe care el insusi le-a lasat in opera sa. “Eu nu ma simt deloc deznadajduit”, spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprima cel mai bine luciditatea cu care a privit intotdeauna lumea in care ne este dat sa traim.

Ce spun criticii

"Alaturi de romanul De veghe in lanul de secara, Imparatul mustelor e cartea de capatai a tinerilor de pretutindeni." - New York Times Review of Books

"Un roman exceptional care surprinde intreg universul uman in aventura unor copii pe o insula de corali." - E.M. Forster

"O poveste atemporala asemenea unui mit." - Malcolm Bradbury

"O oglinda lucida, obiectiva si inspaimantatoare a societatii moderne." - Times Literary Supplement

Ce spun cititorii
Ti-a placut cartea? Sau nu? Spune-ne parerea ta!

       

Termeni si conditii | Contact

© 2005 Metropolis Itrade. Conceput si realizat de matrix<works/>
CUI: 24089618, J40/10984/23.06.2008
Telefon +40 734 181 455